Geri dön

Öğretmen Seçimi İle Kurs Saatleri Nasıl Belirlenir?

Ehliyet kursları organize edilirken çalışan kişiler, öğrenciler göz önünde bulundurularak kurs saatleri ayarlanabilmektedir. Farklı tarihler arasında farklı saatlerde birden fazla kurs paketi bulunmakta çalışan kişiler veya okuyan gençler dikkate alınmaktadır. Kursa kayıt sırasında zamanlama ve devre konularını ayarlamak sizin elinizde olup bir kısım dersler hafta sonuna da yapılabilir.

Teorik olarak devam edilen kursta trafik kuralları, motor ve ilk yardım gibi ders saatleri görülüp kurs sonunda girilen test sınavından 70 ve üzeri not alınarak direksiyon dersi programına dahil edilmektedir. Direksiyon ders saatleri de kişinin özel durumuna göre ayarlanabilmektedir. Önemli olan diğer bir konu öğretmen seçimi konusudur. Aslında öğretmen seçme şansı olmamakla beraber bir bayanın bayan direksiyon dersi öğretmeni ile çalışmak istemesi de gayet doğal hakkı olarak görülmektedir. Yani şayet bir bayan sürücü adayı ben bir bayan eğitmenle direksiyon eğitimi çalışmak istiyorum demesi durumunda bu talebi yerine getirilmektedir. Böylece sürücü adayı bayan daha rahat çalışma fırsatı bularak tedirginlik yaşamayacaktır. Israrla bayan öğretmen istemek ise sık rastlanan durum değildir.

Uygulama Sırasında Tedirgin Olmak

Teorik olarak kitaptan okunan, ders sırasında sınıfta anlatılan pek çok konu öğrenilir fakat iş uygulamaya elince tedirginlik başlar. Aracı nasıl kaldıracağım, geri gitmeyi beceremem, park ederken başkasının aracına zarar verirsem, asla hız yapamam, ya sinyal vermeyi unutursam, aynaları sağlıklı kullanamıyorum, şerit değiştirmem gerekirse ne yaparım gibi daha da çoğaltılabilecek pek çok tedirginlikler uzar gider.

Oysa bu tedirginlikler direksiyon dersi öğretmeni ile tanıştıktan sonra biraz hafifler ve donanımlı, profesyonel eğitmen eşliğinde aracı kaldırmakla başlayan tüm pozisyonlar kısa sürede öğretilenler hatırlanarak tatbiki olarak uygulanmaya başlamaktadır. Heyecan yapan tedirgin acemi sürücü, daha güvenli ve dikkatli bir biçimde trafiğe çıkabilmek için can atmaya başlamaktadır. Çünkü korkan, yapamam diyen, ya unutursam diye düşündüğü her şeyi uygulama ile tekrar tekrar denenerek pratik kazandırılmakta hatta bu uygulamalar artık reflekse dönüşmeye başlamaktadır.

Kendine olan güveni artan kursiyer artık kendisini acemi sürücü olarak görmemeye bile başlamaktadır. Bu tedirginlikleri yenmek sadece kişinin gayreti ile değil, direksiyon dersi eğitmenlerinin yaklaşımı ile de alakalıdır.

Trafikte Pratik Kazanmak Nasıl Olur.

Ehliyet sürücü olmaya hak kazanan kişilere verilen kimliklerdir. Ehliyetsiz kaçak araç kullanan kişiler olduğu gibi, ehliyeti olduğu halde trafikten korktuğu için araçlarını kullanamayan kişilerde vardır. Ama en çok da bir an önce 18 yaşını doldurarak ehliyet almak için evraklarını çok önceden hazırlayarak bekleyen genç bir kitle vardır.

Kim olursa olsun direksiyon dersi ister ilk kez direksiyona oturun, ister ehliyetli olun, eğer trafiğe çıkamıyorsanız yapmanız gereken ilk şey sıkı bir direksiyon dersi almaktır. Eğer ilk kez ehliyet alacaksanız direksiyon dersi görürken ve kurs sonunda direksiyon sınavına girmeden önce sınav değerlendirme formunu incelemelisiniz. Çünkü tek tek maddeler halinde sizden yapmanızı isteyecekleri pozisyonları ve karşılığında verecekleri not değerlerini incelemeli eksik taraflarınızı daha çok çalışmalısınız.

Direksiyon dersi eğitimi ile ilk öğrenmeniz gereken davranış araca biner binmez koltuk ve ayna ayarlarını yapmak ve emniyet kemerinizi takmak olmalıdır. Aracı çalıştırma, sinyalleri yerinde kullanma, geri gitme, durup kalkma, şerit değiştirme park etme gibi pozisyonları tekrar tekrar uygulamalı ve her uygulama sonunda daha çok pratik kazanıldığını görecek hatta bunların reflekse dönüştüğünü fark edeceksiniz.

Araç Kullanmayı Öğrenirken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Trafik; araçların, yayaların ve diğer canlıların kara yolu üzerindeki hal ve hareketlerine dendiğine göre sürücülerin hem yayalara, hem diğer araçlara ve hem de hayvanlara karşı son derece dikkatli ve saygılı olması gerektiğini göstermektedir.

Direksiyon dersi eğitimi süresinde öğrenilen tüm bilgiler tekrar edilmeli, trafik kurallarına uyulmalı, geçiş üstünlüğü olan araçlara yol vermeli, öndeki araca takip mesafesi ile park etme sırasındaki araçlar arasındaki mesafeye dikkat edilmeli, hız sınırını aşmamalı, gerekmedikçe şerit değiştirmemeli, araç sollama kurallarına riayet edilmelidir. Ayrıca, aynalar amacına uygun kullanılmalı, sinyallerin zamanlaması doğru ayarlanmalı, gereksiz kornaya basılmamalı dır. Özellikle yaya geçitlerinde dikkatli davranılmalı, okul var öğrenci çıkabilir, ya da yaşam alanlarını katlettiğimiz hayvanlar yola çıkabilir diye gereken önemi göstermek gerekmektedir.

Tüm bu bilgiler direksiyon dersi sırasında öğretilse de yaşanmadıkça tecrübe edinmek mümkün olamayacağından her an tedbirli ve temkinli olunması gerekmektedir. Basit gibi görülen küçük bir tedbir bile pek çok kişinin hayatını kurtarabilir, hem kendinize, hem de başkalarına zarar vermenizi engeller.

Hangi Hallerde Sınav Geçersiz Olur

Ehliyet alabilmek için, Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı olarak hizmet sunan sürücü kurslarından ikametinize en yakın olan bir kursa müracaat ederek istenilen belgeleri tamamlayıp teslim etmek gerekmektedir. Kurs saatleri ve dönemleri konusunda karar verildikten sonra hem teorik olarak trafik dersi, motor dersi ve ilk yardım dersi gibi dersler alınmalı hem de test sınavından 70 ve üzeri puan alarak direksiyon kurslarına devam edilmelidir.

Direksiyon dersi pratiği artıran, öz güveni sağlayan akılda kalıcı uygulamalı bilgilerle adayın trafiğe çıkma onayı alması ile noktalanır. Ancak pek çok konuda olduğu gibi bazı suistimal edici durumlarla karşılaşmak da mümkündür. Böyle durumlarda sınav geçersiz sayılmaktadır.

Şartları taşımadığı halde sınava girmek, fotoğrafın uygun olmaması, kopya çekilmesi, kimlik gösterilmemesi, başka adayların yerine sınava girilmesi, sınav anında yanında bulundurmaması gereken telefon, telsiz vs. bulundurulması, sınav dokümanlarına zarar verilmesi gibi ve benzeri durumlarda tutanak tutularak adı geçen adaya ait sınav iptal edilmektedir. Direksiyon dersi eğitimi bitiminde böyle durumlara sık rastlanmasa da gerçekleşmesi durumunda sadece sınav iptal edilmeyip şikayetçi de olunabilmektedir

Direksiyon Dersinin Kazandırdıkları

Trafikle ilgili tüm kurallar, levha ve işaretler teorik olarak öğrenilir ancak bu bilgiler bizzat uygulama yapmadıkça kalıcı bilgiler olmaktan çıkar. Direksiyon dersi sürücü adayına çok şey katmaktadır. Bunların başında; Öz güven, pratiklik, hızlı karar verme, reflekslerin gelişmesi, diğer sürücülerin haklarına saygılı olma, yayaların haklarına saygı duyma ve manevra kabiliyetini artırma gibi konularda seri hareket kabiliyeti edinilir ve kurallara uyularak ideal sürücü olmaya hak kazanmış olur.

Aşırı heyecanlı, kolay panik olan, refleksi zayıf, frene bassam mı basmasam mı diye düşünen sürücü adayları direksiyon dersi öğretmenlerince tespit edilerek gerekirse psikolojik destek almaya da yönlendirebilmektedir. Özellikle panik atak kişiler mutlaka destek almalı, trafiğe çıkarak kendilerini de başkalarını da riske atmamalıdır.

Direksiyon dersi eğitimi süresi kimi zaman adaylar için yeterli olmamakta ve ayrıca özel direksiyon dersi alarak da kendisini trafiğe çıkmaya hazır hissedene kadar pratiklerini artırmaktadırlar. Direksiyon kursları arzuya göre manüel dışında yarı otomatik vites kullanmayı da göstermektedir. Yarı otomatik vitesli araçların kullanımı daha basit olduğundan bayanların tercihi genelde bu yönde olmaktadır.

Direksiyon Sınavında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sürücü adaylarının direksiyon eğitimini tatbiki olarak öğrenmesi, direksiyon dersi eğitimi görmesi ile mümkün olmaktadır. Kurs süresince pratik yapılarak öğrenilen kurallar sınav heyetinin dolduracağı değerlendirme formu ile sınav esnasında puanlamak tadır ve madde ile belirtilen her hata işaretlenerek direksiyon kursu başarı notu tespit edilmektedir. 10 puan düşürülen eksiklikler; Aşırı heyecan ve dikkat dağınıklığı, direksiyon hakimiyetinin zayıf olması, aracın durup kaldırılma panellerini kullanıp kullanamaması ile vites değiştirme becerisi olarak tespit edilmiştir ve her biri için ayrı ayrı 10 puan düşürme puan hanesi bulunmaktadır.

5 puan düşürülen eksiklikler; Öndeki aracı takip mesafesi, şerit değiştirme sırasında kurallara uyup uymama, hız sınırına dikkat edilip edilmemesi, araç sollama, kavşak ve dönüş kurallarına dikkat, karşıdan gelen araca geçiş kuralları uygulanması gibi konulardır. Ayrıca; durma, kalkma, park etme, iniş binişlerdeki kapıları kullanma konuları da 5 puanlık değerlendirmeler kapsamına girmektedir.

2 puan düşürülen eksiklikler ise; ses cihazları, ışık sistemleri ısıtma ve havalandırma gibi sistemlerin kullanımını bilip bilmemek ve uygulama konusundaki beceri değerlendirilmektedir.