Geri dön

İleri Sürüş Teknikleri Eğitimi.

16 saatlik uygulama 2 güne bölünür. Araç kullanımınız istediğiniz düzeyde gelişmez ise herhangi bir ücret talep edilmez. 16 saat sonunda tüm trafikte araç kullanır seviyede olursunuz.

Araç kullanamayan sürücü adaylarına verilen, ileri sürüş teknikleri ile geliştirilmiş aktif bir eğitimdir. İlk gün pist çalışması ve hafif trafik uygulanır. Son gün en yoğun trafik güzargahlarında devam eder. E5, otoban, Avrupa - Anadolu arasında uygulama devam eder. Siz sürdüğünüzün ve otomobili rahatlıkla kullandığınızın farkına vardığınızda eğitim sonlanır. Eğitim ücreti eğitim bitiminde alınır.

Otomotiv üreticileri, Sürüş sırasında yapılan hataları ve kontrol kayıplarını en aza indiren ABS, ESP gibi güvenlik ekipmanları ile donatılmış araçlar üretmektedir. Bu güvenlik ekipmanlarının kullanımının, sürücülere tanıtılması ve güvenli bir ortamda pratik yaptırılması gerekmektedir.

Ülkemizde verilen yetersiz sürüş eğitimi, bununla beraber sürücülerin kişisel becerileri ile hareket ederek riskleri daha da arttırması, maddi ve geri dönüşü olmayan manevi kayıplara neden olmaktadır.

Sürücülerin güvenlik ekipmanlarının yeteneklerinden tam olarak yararlanmaları ve riskli durumların önceden algılanmasını sağlamak için,

  1. Değişik yol tutunma şartları yaratarak engelden kaçma,
  2. virajda önden kayma ve arkadan savrulma, fren,engelden kaçma,
  3. dar alan hızlı geçişleri,optik yanılma manevraları ile bu güvenlik sistemlerinin pratiği yaptırılmaktadır.
Şimdiye kadar savrulduğunu düşünmüyorum. Savrulmalar kaza nedeni olan ve genelde ölümcül trafik kazalarına neden olabilecek, aracı kontrol dışına çıkartmanız dır. Aydın bey, savrulmanın ne olduğunu en düşük hızlarda karlı ve buzlu yollarda gözlemleyebilirsiniz. Çaresiz kalarak direksiyonu sıkar yada bırakırsınız. Frene basıp, ayağınız fren pedalında çaresizce beklersiniz. Bu durumda ileri sürüş teknikleri eğitimi alsaydınız, skidcar aracımızla bu savrulmayı defalarca yaşayacaktınız ve korkmadan yardımlarımızla, savrulmalar yaşanırken, araçla dans edecektiniz. Peki ya şimdi ne olacak bekleyeceksiniz aracınız durursa bu olayı unutacaksınız ve nedenini ve ne yapmanız gerektiğini bilmeden, araç kullanmaya devam edeceksiniz. Bir daha başınıza gelince aynı şekilde karşılayacaksınız. Yada maddi hasarlı, yaralı veya ölümcül şekilde gerçekleşecek. Neden savrulursunuz kısaca ifade edelim, buradan yararımız ne kadar olursa, o kadar iyi... Ani ve sert direksiyon hareketlerinden kaçının, ani ve sert direksiyon hareketleri kaygan zeminlerde ve yüksek hızlarda ağırlık transferiyle aracın kontrolünü kaybetmenize neden olur, araç spin atar.

Kaygan zeminin ne zaman anlaşılır sorusu biraz bilgi gerektirir. Biz ileri sürüş tekniklerini teorik olarak anlatırken en çok bu konuyu anlatıyoruz aslında, uzun konudur, fakat kaygan zeminlerde kontrolünüzü kaybeder ve kaza yaparsınız. Birkaç konuyu anlatalım. Yağmur yağması kaygan zemindir. Önemli olansa ilk yağmur başlangıcıdır.

Yoldaki toz, toprak, zift, yağ vb. maddeler, kaygan bir zemin oluşturur. Fazlasıyla kaygan olan bu zemin, yağmurun suyuyla tamamen yıkayana kadar çok fazla trafik kazalarının oluşumuna neden olmaktadır. Peki bu tabakanın yıkandığını nereden anlarız. İleri sürüş tekniklerinde, kara yollarında yol güvenliğinizle ilgili tüm sürüş tekniklerini kapsamaktadır. Eğer siz öndeki aracın lastiklerinin iz bıraktığını görüyorsanız, biraz daha takip mesafesini açmanız şart, su lastik izi bırakmaz dağılır. Lastik izi yolda bulunan kaygan zemin tabakasıdır ve daha henüz yıkanmamıştır.

Asfaltın kenarlara doğru kavisli olma nedeni de bu kaygan zeminin yıkanıp yol kenarına akması içindir. Bu nedenledir ki, orta şerit daha çabuk yıkanır ve daha güvenlidir. Yaşar bey, bu kadarı yeterlidir umuyorum 23 çeşit kaygan zemin türü var. Bu zeminleri tanıtmam yazarak mümkün değil saygılarımızla.