Geri dön

 Hesaplı direksiyon kursu Fatih

 Fatih, Tarihi yarımada (Suriçi) denen İstanbul şehrinin kurulduğu ve geliştiği bölgenin tamamını kaplayan ve İstanbul'un merkezi sayılan ilçe. Güneybatıdan Zeytinburnu, kuzeybatıdan Eyüp ilçeleri ile kuzeyden Haliç, doğudan İstanbul Boğazı ve güneyden Marmara Denizi ile çevrilidir. Fatih İlçesi, 1928'den 2008'e kadar Eminönü'yle beraber Tarihi Yarımadadaki iki ilçeden biri olmuştur. 2008'de Eminönü İlçesi'nin varlığının ortadan kaldırıp Fatih İlçesi'ne katılmasından beri tüm Tarihi yarımada üzerindeki tek ilçe haline gelmiştir. Kırsal yerleşimi olmayan ve 15.62 km²'lik (1562 hektar) bir alanı kaplayan Fatih İlçesi 57 mahalleden oluşmaktadır.
 İlçenin tümü İstanbul kentinin tarihsel çekirdeği olan suriçinde yer alır. 1928'de İstanbul İli Merkez İlçesi Eminönü ve Fatih ilçeleri kurularak ikiye bölündü. Fatih ve Eminönü ilçeleri 1984'e değin İstanbul Belediyesi'ne bağlı bir şubeyken, yapılan bir düzenlemeyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ilçe belediyeleri durumuna getirildiler. 29 Mart 2009 tarihinde yürürlüğe giren 5757 sayılı kanunla, Tarihi Yarımada’nın iki ilçesi (Fatih ve Eminönü), "Fatih" adı altında tek bir ilçeye dönüştürülmüştür.

 Fatih önemli yerleri:

İstanbul Surları, Ayasofya, Sultan Ahmet Camii, Mısır Çarşısı, Aspar Sarnıcı, Bab-ı Ali (İstanbul Valiliği), Blahernai Sarayı, Beyazıt Meydanı, Beyazıt Kulesi, Büyük Postane, Cibali Tütün Fabrikası, Çemberlitaş Sütunu, Dar'ül Muallimat (Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi), Duyunu Umumiye(İstanbul Erkek Lisesi), Fener Rum Erkek Lisesi,    Etmeydanı,    Gülhane Parkı,    Hora Manastırı,    İstanbul Arkeoloji Müzesi,    İstanbul Belediye Sarayı,    İstanbul Üniversitesi,    Kapalıçarşı,    Kariye Camii,   Kıztaşı ,(Markinos) Sütunu,    Melandisia (Mevlana) Kapı,    Pertevniyal Valide Sultan Sebili,    Sepetçiler Kasrı,    Sirkeci Garı,    Soğukçeşme Sokağı,    Sultanahmet Meydanı,        Burmalı Sütun,        Alman Çeşmesi,        Örme Dikilitaş (Konstantin Dikilitaşı),        Dikilitaş,   Tekfur Konstantinnos Porfirogennatos Sarayı,    Türk ve İslâm Eserleri Müzesi,    Valens Kemeri,    Yedikule Hisar ve Zindanları,    Yerebatan Sarnıcı,    Yılanlı Sütun,    Zeyrek (Pantokrator Fildami) Kapalı Sarnıcı
 
 Fatih İlçesi, hem kara, hem deniz hem de raylı sistemleriyle İstanbul'un ulaşımı en kolay ilçelerden birisidir.

Atatürk (Unkapanı) Köprüsünden itibaren başlayan Atatürk Bulvarı ve daha güneydeki Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi, 2008'e kadar Eminönü ve Fatih ilçeleri arasında sınır oluşturuyordu. İstanbul kent içi ulaşım bağlantılarından bazıları Fatih İlçesi'nden geçer. Bunlardan başlıcaları Saraçhanebaşı'ndan Edirnekapı'ya uzanan Macar Kardeşler ve Fevzi Paşa caddeleri, Aksaray'ı Topkapı-Edirnekapı Caddesi'ne bağlayan Vatan Caddesi ile yine Aksaray'ı Topkapı'ya bağlayan Millet Caddesi'dir. Haliç kıyısı boyunca Ayvansaray, Mürsel Paşa, Abdülezel Paşa, Kadir Has ve Ragıp Gümüşpala caddeleri yer alır. Bu caddelerle Haliç arasında yeşil alanlar yer alır. İlçenin Marmara kıyısından Sirkeci'yi Bakırköy'e bağlayan "sahil yolu" da denen Kennedy Caddesi geçer. Atatürk (Unkapanı) ve Galata köprüleri tarihî yarımadayı Beyoğlu yakasına bağlar.