Geri dön

Trafik kazalarında Rekor İstanbul'un

Şehir içi kazaların yüzde 84.7'si 13 büyük şehirde meydana geliyor. Türkiye ortalaması dikkate alındığında, şehir içi kaza rekoru yüzde 40 ile İstanbul'da. Şehir içi kaza rekoru sıralamasında Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Adana, Antalya, Konya, İçel, Samsun, Sakarya, Kayseri ve Eskişehir sırasıyla İstanbul'u takip ediyor. Ölümlü kaza rekoru da yüzde 16 ile İstanbul'da bulunuyor. Ölümlü kazaların yüzde 80'i bölünmemiş yollarda meydana geliyor.

Trafik Kazalarının Türkiye ye Maliyeti Nedir.

Trafik kazalarının Türkiye'ye sosyo-ekonomik maliyetinin GSMH'nin yüzde 2.1'i oranında olduğu kaydedilen raporlarda, hız koşullarının yol koşulları yeniden gözden geçirilerek değiştirilmesi, bölünmemiş yollardaki hız sınırının aşağıya çekilmesi ve bu konuda ABD ile İngiltere'nin örnek alınmasıyla, ölü sayısının 3 yılda bugünkü düzeyin yarısına düşürülebileceği belirtildi.

Trafik Testinde Neler Ölçülüyor?

Bazı Merkezlerde bilgisayar ortamında üç tane ölçüm yapan alet var diyorlar. Psiko-teknik değerlendirmenin yapıldığı bu ortamda sürücülük için tam puanı almak tüm testlerden geçerek mümkün oluyor. Bugüne kadar üç milyon sürücü bu testlerden geçmiş.

Testin ilk aşamasında sürücü kapasitesi değerlendiriliyor. Sürücülerin güvenli, normal ya da tehlikeli olup olmadıkları saptanıyor.
Kişinin yetenek ve becerileri kadar trafik kurallarına ne anlam verdiği, arabasına verdiği değer ve güvenlik bilinci de ölçülüyor.
Sürücülerin motivasyon düzeyleri de testlerde ortaya çıkıyor. Örneğin işine geç kaldığında sürücünün nasıl hareket ettiği de ölçülüyor.
Sürücülerin genel fizyolojik durumları da değerlendiriliyor. Örneğin uyku, alkol-kullanımı, hastalıklar...gibi
Risk algısı en önemli değerlendirme. Sürücünün risk alma eğilimi sürücünün kazaya yakınlığını belirleyen en önemli faktör.
Kişilik özellikleri de kazalarda etkili oluyor. Saldırgan, rekabetçi, kural tanımaz, sorumluluk duygusu gelişmemiş kişiler daha çok kaza yapıyor.

Trafik kurallarını mı anlatıyorsunuz?

Hayır. Sürücülerin Trafiği nasıl algıladıklarını öğretiyoruz. 50 kilometre hızla gidersem trafiği yavaşlatırım diye düşünenler var. Oysa herkes buna uysa trafikte sorunlar azalacak.

Araçlarının özelliklerini bilmeyenler var mı?

Örneğin ABS sistemi olanlar 100 km hızla giderken bir metre sonra durabileceklerini sanıyor. Biz onlara bu bilgi eksikliği nedeniyle ölebileceklerini gösteriyoruz. Bizim güvenlik bilincimizde hasarlar var. Kötüyü kendimize yakıştıramıyoruz.

Kadınlar daha az kaza yapıyorlar. Bunun nedeni ne?

Daha dikkatliler. Ama bilimsel bir araştırma yok. Kadınlar hatalarını daha çabuk kabulleniyor.

İnsanlar Diğerleri Uymadığı İçin mi Uymuyor Kurallara?

Ben uyarsam bir şey değişmez görüşü hakim. Herkes kural ihlal ediyor. Bu yüzden de masum insanların ölümüne neden oluyorlar. Kişilik bozuklukları ve sorumsuzluklar var bunun nedenleri arasında.

Sonuçta kaza oluyor. Bir yanda yaşamını yitirenler bir yanda da vicdan azabı çekenler...

Kendilerini katil gibi hissedenler oluyor. Bundan kurtulmak da zor. Arabasını satanlar, toplum yaşamına uyum sağlayamayanlar oluyor. Utanç ve pişmanlık duyanlar oluyor.

Tabi ki bütün bunların önüne geçmek mümkün. Siz toplumunuzu en iyi şekilde eğitirseniz eğitimin önemini anlatırsanız toplum bilinçlenmesini gerçekleştirirseniz mümkün.

Hangi Yaş Grubu Daha Çok Kaza Yapıyor?

18 ila 25 yaş grubu daha fazla risk alıyor ve bu yüzden de daha çok kaza yapıyorlar. Bir de sürücüler çok uzun süre araç başında kaldıkları için yoruluyorlar.

Türkiye'de trafik kuralları yok sayılıyor. Boş yolu gören kırmızı ışıkta geçiyor, emniyet kemeri takılmıyor...

Avrupa'da bir sürücü kural ihlali yapıyorsa ona ruh hastası olarak bakılıyor. Ama biz Türkiye'de normal insanlarla uğraşıyoruz. Arada böyle bir fark var. Çünkü Türkiye'de normal insanlar kurallara uymuyor. Avrupa'da saldırgan sürücü denildiğinde bu çok ciddi bir tehlikedir. Oysa bizde böyle değil..

Neden Türkiye'de Çok Kaza Oluyor?

Çok fazla nedeni var. Sürücülerden kaynaklanan nedenleri var. Kurallara uymuyoruz. Bir sürücü diğerlerini dikkate almıyorsa, altındaki arabayı güç, statü aleti gibi görüyorsa, araba kullanmayı iyi hız yapmak olarak görüyor ve rekabetçi yanını sürekli olarak trafikte gösteriyorsa trafik kazaları kaçınılmaz oluyor.

Yolların durumu, yoğunluğu, eğitimsizlik gibi nedenleri de sayabiliriz.

Güvenli Sürücü mü? Becerikli Sürücü mü?

Beceri ve yetenekleri bakımından sürücülüğe çok uygun oldukları halde bir çok kişinin bu açıdan daha zayıf kişilere kıyasla daha tehlikeli sürücüler olduğuna ilişkin pek çok bulgu vardır.

Bu kişilerin yetenek ve becerilerine güvenerek daha fazla riskli durumlara girdikleri ve bu risklerden bir kısmının da gerçekleştiği tahmin edilmektedir.

Bunun açıklaması ne olursa olsun, asıl önemli olan şudur ki, yetenek ve beceriler açısından iyi durumda olmak, güvende olmak anlamına gelmemektedir.

Oysa araştırmalar, güvenli sürücülük alışkanlığının pek çok eksikliği telafi edebildiğini göstermektedir.