Geri dön

Ehliyet yeni değişiklikler:

İLK EHLİYET:

Dünyadaki ilk sürücü belgesinin sahibi günümüz otomobillerinin mucit i olarak görülen, Karl Benz'dir. İcat etmiş olduğu Motorwagen'in çıkarttığı gürültü ve rahatsızlık yüzünden Mannheim vatandaşları Benz'den şikayetçi olmuş bunun üzerine Benz, yetkili kurumlardan kamu alanlarında arabasını kullanabilmesine olanak tanıyan bir izin belgesi almıştır.

Taşıt kullanılabilmesi için sürücü belgesini zorunlu kılan ilk ülke Prusya'dır - 29 Eylül 1903.

Trafik Haftası Kutlu Olsun

Trafik düzeni ve güvenliğinin sağlanması, trafikte yaşanan can ve mal kayıplarının azaltılması amacı ile 2918 sayılı Kara yolları Trafik Kanununa bağlı Kara yolları Trafik Yönetmeliğinin 170.maddesi hükümleri doğrultusunda tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de her yıl Mayıs ayının ilk Cumartesi günü Kara yolu Trafik Güvenliği Günü devam eden hafta ise Kara yolu Trafik Haftası olarak kutlanmaktadır.

Yazı Dizisi

Kamu sektörü sosyal hizmet anlayışı ile kurulmuştur. Temel amaç özel teşebbüslerde olduğu gibi kar elde etmek değildir. Ülkemiz genelinde yapılan sürücü kursu sınavlarında görev almakta olan tüm kamu görevlilerine bu sınavda görev almaları sebebi ile yasal olarak maaşları dışında ücret ödenmektedir. Direksiyon sınavlarında her bir sınav görevlisine - her bir sınav için dağıtılan para: 223 TL, her bir görevli memura, şoföre, hizmetliye, polise: 163'er TL,her bir şefe:223 TL, her bir şube müdürüne ve Maarif müfettişine: 400 TL, İlçe Milli Eğitim Müdürüne : 500 TL, İl Milli Eğitim Şube Müdürüne 500 TL ve benzeri şekilde aşağıdan yukarıya bu ücretler pay edilmektedir. Dağıtılan bu ücretler sınavlara girmekte olan öğrencilerden alınmaktadır. Devletimize ayrıca bir külfiyet oluşturmadığı gibi yine bu rakamlardan arta kalan ücretlerde stopaj olarak devletimize girdi olarak görülmektedir.

Bu direksiyon sınavlarında tek ücret ödenmeyen kişi kurumlarımızda çalışmakta olan ''DİREKSİYON USTA ÖĞRETİCİLERİMİZ DİR''. Oysa ki tüm sınavlarda bu kişilerde görev almaktadır.

Bu sınavların olması için sürücü kurslarının araçları kullanılmakta olup, kurumlarımıza da araçlarımızın kira bedeli, yakıt giderleri ve yıpranma payları da ödenmemektedir. Olası kaza durumunda Milli Eğitim Bakanlığı hiç bir şart ve koşulda sorumluluk almamaktadır. Yine olası bir kaza durumunda yaralı yada ölümlü bir durum vuku bulduğunda sınava girmekte olan öğrencilerimizin hiç bir güvencesi olmadığı gibi bunun ceremesi de ne yazık ki sürücü kurslarımızın başına bela olacak cinstendir. Bu sonuçların biz sürücü kurslarının hayatın her alanında ikincileştiren söylem ve zihniyetlerin politika olarak dayatılması ve bu davranışların bilinçli olarak ön plana çıkarılmasıyla doğrudan alakası olduğunu biliyoruz. Kamu-Özel sektör eşitliğini sağlamak için bütün cül politikalar üretilmedikçe, alınan ücretlerin adil olarak paylaşımı gerçekleşmediği sürece ve toplumda yükselen trafik terörüne karşı önlem alınmadıkça bu sorunların çözülemeyeceğine inanıyoruz.

1) Direksiyon usta Öğreticilerimizin bu sınavlarda görev alan kişiler kadar ücret almasını istiyoruz. Tüm ilgili kurumları acilen sorumluluk almaya davet ediyoruz.

2) Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kurumları; özel sektörün güçlendirilmesi ve kamu-özel sektör eşitliğinin sağlanması için acil harekete geçmeye ve bu süreçte insan hakları konularında deneyim sahibi sivil toplum kuruluşlarını dikkate almaya çağırıyoruz.

3) Kurumlarımızın araçlarının kullanılmasından ötürü araç kira bedeli ve giderlerinin kurumlarımıza ödenmesi ve olası kaza durumlarında MEB'in sorumluluk almasını istiyoruz.

4)Direksiyon sınavlarına girmekte olan öğrencilerimize sigorta yapılmasını istiyoruz.

17 Nisan 2015 Karayolları Trafik Yönetmeliği Resmi Gazete de Yayınlandı.

Kara yolları Trafik Yönetmeliği ile ehliyet alımında mevcut ehliyetler üzerinde köklü değişiklikler yapıldı. Değişiklikler, Resmi de yayımlanarak yürürlüğe girerken Uzman Eğitmenler Sürücü Kursu Sahibi İsmail Yula değişikliklere ilişkin açıklamada bulundu.

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulanacak yönetmeliğe göre vatandaşların D1 ve D sınıfı ehliyet alabilmek için öncelikle B sınıfı ehliyet almak zorunda olacaklarını dile getiren Yula, yayınlanan yönetmelikle yıllardır muamma olan stajyer sürücülüğün de uygulanmaya başlayacağını bildirdi. Yula, "Yönetmelikle birlikte 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ehliyet alacak olan vatandaşlar stajyer sürücü sayılacaklar. Stajyer sürücülük süresi 2 yıl olacak ve bu süre içerisinde 3 kez kırmızı ışık ihlali, uyuşturucu madde alarak araç kullanma, 3 kez hız limiti ihlali, 3 kez kavşaklarda dönüş manevralarını yanlış yapma, 3 kez koruyucu tertibat olarak nitelendirilen emniyet kemeri takmama ve 0,20 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullanılması gibi trafik kurallarının ihlali durumunda vatandaşların sürücü belgeleri iptal edilecek. Sürücü belgeleri iptal edilen stajyer sürücüler tekrar sürücü kursuna müracaat ederek eğitim ve sınavlara katılmak zorunda kalacaklar" dedi.

Ehliyet almaya hak kazanmış ancak bu dosyalarını ehliyete dönüştürmemiş vatandaşlara da uyarıda bulunan İsmail Yula, "Önceki yıllarda sınavlarda başarılı olarak sürücü kursundan dosya almaya hak kazanmış vatandaşların 29 Mayıs 2015 tarihine kadar trafik tescil şubelerine müracaat ederek dosyalarını ehliyete dönüştürmemeleri halinde dosyaları iptal edilerek yeniden sürücü kursuna kayıt yaptırıp sınavlara girmeleri gerekecek. Şu anda ehliyeti olan vatandaşlarımız ise 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren trafik tescil şubelerine sağlık raporu ile müracaat ederek 15 lira karşılığında eski ehliyet sınıflarına karşılık gelen yeni sınıf ve sınıfları kapsayacak şekilde yeni ehliyetlerini almak zorunda olacaklar" diye konuştu.

Son yıllarda yapılan değişikliklerle sürücü eğitimine daha fazla önem verilmeye başlandığının altını çizen Yula, "Daha önceden 10 dakikada yapılan direksiyon sınavları 30 dakikaya yükseltildi" şeklinde konuştu. İsmail Yula, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Daire Başkanlığı verilerine göre Türkiye’de trafik kaza oranının en düşük olduğu yıllara doğru ilerliyoruz dedi.